Luisterboek

In deze tijden van drukte en multitasken is het luisterboek duidelijk aan een opmars bezig. Want hoe fijn is het, om tijdens de minder leuke klussen van de dag (afwassen, schoonmaken) je koptelefoon op te kunnen zetten en meegenomen te worden in een spannend avontuur.

Luisteren is het nieuwe lezen

Zeg nou zelf, hoe vaak heb je nog de tijd om echt in een boek te duiken. Boek pakken, op de bank ploffen en je helemaal in het verhaal verliezen. Inderdaad, dat is een heerlijk moment voor jezelf, maar vind er nog maar eens de tijd voor! En helemaal onder de jeugd is het een bekend fenomeen, het scherm gaat eerder aan dan het boek open.

Het luisterboek kan uitkomst bieden. Tijdens je fietstocht luisteren naar een spannende thriller. Tijdens het wandelen luisteren naar een prachtig romantisch verhaal of wellicht nog iets pikanters zoals new adult. Luisterboeken halen je even uit de realiteit en zetten je stevig in je eigen verbeelding. Of ze ondersteunen juist even de ruimte om je heen, want als jij een stevige avondwandeling maakt in de schemering terwijl je luistert naar een hele spannende scene, dan zou de hoofdpersoon van jouw verhaal misschien zomaar om de hoek kunnen staan…

De luisterboekbeleving

Deze beleving wordt ook nu weer mede mogelijk gemaakt door een voice-over of stemacteur. Maar een luisterboek inspreken is van een totaal andere orde dan een commercial of een bedrijfsfilm. Voor een luisterboek ben je als stemacteur op zoek naar de ideale balans tussen “gortdroog” en “extatisch”. Je wilt wel voor een beetje beleving zorgen maar ook een hoop overlaten aan de fantasie van de luisteraar.

Waar het op neerkomt is dat ik op zoek ga naar nuance in de tekst om zo de dynamiek van het boek te bepalen. De schrijver geeft daar soms letterlijk aanwijzingen voor: “Ik heb het niet gedaan!” schreeuwde hij of “Ik hou van jou” fluisterde Nathalie zachtjes, zijn voor mij een soort regieaanwijzingen. Ik kan de zin dan, ingetogen, schreeuwen of een beetje fluisteren. Maar vaker gaat de beleving via tempowijzigingen in het verhaal. Zodra het verhaal wat spannender begint te worden of het personage moet vluchten zal ik het inspreektempo licht versnellen. Maar als het verhaal een romantische wending neemt en de personages dichter tot elkaar komen dan zal ik het inspreken iets vertragen.

De verschillen zijn miniem en alleen bedoeld om de luisteraar te sturen in zijn of haar beleving. Het grotesk invullen van personages is eigenlijk not done en komt alleen voor in kinderboeken maar ook daar is het vaak al snel te veel.

Luisterboek laten inspreken

Enthousiast geworden en wil je je eigen boek of korte verhaal laten inspreken? Dat kan ik uiteraard voor je faciliteren. Wil je eerst even een voorbeeld horen? Dat kan op Storytel waar ik te vinden ben onder m’n eigen naam en onder m’n pseudoniem Frans van Dijk. Maar luister vooral ook de demo’s op deze site!

Ik werk ook vaak in opdracht van grotere studio’s zoals Wim Pel Productions dus mocht u het graag via hen doen neem dan contact met ze op en vraag naar Hilde Koning.